Strah pred zobozdravnikom

Strah pred zobozdravnikom

Veliko število odraslih ljudi občuti strah pred zobozdravnikom in občutek tesnobe. Marsikdo se zaradi tega izogiba obisku pri zobozdravniku, kar strah pred zobozdravnikom le še povečuje. Odlašanje z obiskom pri zobozdravniku velikokrat privede do situacije, ko si posameznik poišče pomoč zobozdravnika šele takrat, ko ga že pestijo hude bolečine.

Za odpravo strahu pred zobozdravnikom je zelo pomemben odkrit odnos med zobozdravnikom in pacientom. Ravno zato stremimo k odkritemu pogovoru o vaših strahovih, skrbeh, ki se nanašajo na zobozdravstveni pregled, o poteku samega pregleda, predstavimo različne možnosti reševanja vašega zobozdravstvenega stanja in z veseljem odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

POGOSTA VPRAŠANJA

Je normalno, da moje dlesni krvavijo, ko si krtačim zobe in uporabljam zobno nitko?

Krvavitev dlesni nikakor ni normalna stvar, ki bi jo lahko prezrli. Vse prevečkrat nas krvavitve iz dlesni ne skrbijo dovolj. Prvi in nujen ukrep za odpravo krvavitve je poostrena higiena zob. Ker je krvavenje lahko začetni znak vnetja obzobnih tkiv – t.i. gingivitisa ali parodontalne bolezni, je smiselno opraviti pregled pri nas.

Zakaj moje dlesni krvavijo?

Za krvavitev dlesni obstaja veliko vzrokov. Krvavitev lahko povzročajo bakterijske, virusne in glivične infekcije, hormonske motnje (puberteta, bolezni ščitnice, nosečnost…), alergije, kemični vplivi, krvne bolezni, pomanjkanje vitamina C, nekatere sistemske bolezni, itd.

Najpogostejša vzroka sta slaba ustna higiena in tvorba zobnega kamna. Če vam krvavijo dlesni, pomeni, da so vnete (gingivitis), saj zdrave dlesni ne krvavijo. Poleg krvavenja so vnete dlesni tudi rdeče in otekle. Nezdravljeno vnetje dlesni lahko napreduje in prizadene tudi ostala obzobna tkiva (predvsem je nevarno, če prizadene kost, ki nudi oporo zobem, saj lahko le-ti zaradi tega začnejo izpadati).

Vnetje obzobnih tkiv imenujemo tudi parodontalna bolezen. Zanjo je značilen pojav obzobnih žepov, neprijetnega okusa in ustnega neprijetnega zadaha, zobje lahko postanejo na videz daljši, občutljivi in se začno majati. Takšno vnetje lahko vodi v izgubo zob.

Ali lahko preveč intenzivno ščetkanje zob s pretrdo ščetko v nepravilnih smereh povzroči odmikanje dlesni?

Preveč intenzivno ščetkanje zob s pretrdo ščetko v nepravilnih smereh lahko povzroči umikanje dlesni. Dlesni se same ne bodo vrnile v začetni položaj, je pa možno to umikanje ustaviti. Vsekakor je smiselno uporabljati mehko zobno ščetko, ki jo je potrebno na pravilen način tudi uporabljati. Pri osvežitvi znanja pravilnega ščetkanja vam lahko pomagamo tudi v naši ambulanti. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja