Zalivanje fisur

Pri pregledu zobnih griznih ploskev ocenimo, če jih lahko kakovostno zaščitimo s sredstvom za zalivanje fisur, da bi s tem preprečili nastanek ali zaustavili napredovanje zobne gnilobe. 

Obstaja več vrst fisur: plitke fisure, ki se jih pogosto da očistiti z navadno zobno ščetko, zato karies po vsej verjetnosti tam ne bo nastal. Nekateri ljudje pa imajo globoke in ozke fisure. Takšna zobna površina je ponavadi zelo razgibana in na njej pogosto hitreje nastane karies, saj v globoke žlebiče ščetka ne doseže.

Globlji deli fisur so tako stalno izpostavljeni bakterijam, ki tam prebavljajo sladkorje, ki smo jih zaužili s hrano in proizvajajo kisline, ki počasi uničujejo zobno sklenino. Tako nastane fisurni karies.

Zdrav zob zobozdravstvene storitve

KAKO POTEKA ZALIVANJE ZOB?

Zalitje je hiter in neboleč postopek opravljen v enem obisku. Spada v skop preventivnih storitev v zobozdravstvu. Zob se očisti, pojedka in osuši. Sledi nanos materiala za zalitje, ki se mora strditi pod modro lučko. Materiali za zalitje so beli ali prozorni in se nanesejo v grizni relief. S tem zapremo mesta, kamor bi se v nasprotnem primeru ujela hrana in bakterije.

KAKO JE TREBA RAVNATI PO ZALIVANJU ZOB?

Kljub zalitim zobem je še vedno nujno ščetkanje in nitkanje, uravnotežena nekariogena hrana (malo sladkarij) in redni obiski zobozdravnika.

Zdrav zob zobozdravstvene storitve