Nega zob in ustne votline

Kako pravilno ščetkamo zobe in koliko časa naj traja čiščenje?

Velja pravilo, da je zobe treba čistiti tako dolgo, da z zobno ščetko temeljito preidemo vse dostopne ploskve zob, vsekakor pa je smiselno še pred tem očistiti medzobne prostore (z medzobnimi ščetkami in zobno nitko) in jezik (s strgalom za jezik).

Priporočamo uporabo čim bolj mehke zobne ščetke in zanjo primerno krožno tehniko ščetkanja. Pri tej tehniki moramo ščetko postaviti na območje med zobom in dlesnijo ter jo nagniti tako, da njene ščetine stojijo pod kotom 45° glede na dlesen, torej da vstopijo v žleb med zobom in dlesnijo.

Ščetko nato premikamo z majhnimi krožnimi gibi v smeri celotnega zobnega loka in tako preidemo vse dostopne površine vseh zob. Območje žvečenja očistimo z gibi v smeri linije zob. Trajanje čiščenja je torej odvisno od uporabljene tehnike in temeljitosti ščetkanja.

Katere zobne paste so najbolj primerne za čiščenje zob? 

Zobne paste so se v različnih sestavah uporabljale že stoletja. Prve zobne paste so vsebovale pesek, pepel, kristale soli in druga abrazivna sredstva (aluminijev hidroksid, silikate, fosfate, kalcijev karbonat).

Zobne paste, ki so na prodaj v današnjem času, vsebujejo predvsem sestavine, ki zagotavljajo svež dah in se precej penijo. Ta penila izsušujejo ustno sluznico in so lahko vzrok za pogost pojav aft (drobnih razjed na ustni sluznici, ki se sicer pojavijo tudi ob upadu delovanja lastnega imunskega sistema telesa).

Zato svetujemo izbiro paste, ki ne vsebuje penila – natrijevega lavrilsulfata (SLS). Mnoge t.i. belilne zobne paste, ki se pojavljajo na tržišču, vsebujejo trde (abrazivne) delce, ki lahko ob redni uporabi poškodujejo sklenino, nikakor pa tudi ne koristijo obzobnim tkivom.

Kako se uporablja zobna nitka oziroma medzobna ščetka?

Ščetkanje odstrani samo obloge na dostopnih površinah, vendar to ni dovolj za odstranitev zobnih oblog v prostorih med zobmi. Za čiščenje stičnih površin zoba je nujna uporaba zobne nitke ali medzobnih ščetk. Na sredinca obeh rok navijemo kost nitke, dolg približno 40 cm, nato pa s palcema in kazalcema obeh rok usmerjamo nitko v medzobnih prostorih. 

Medzobne ščetke so posebej uporabne za čiščenje medzobnih prostorov konkavnega prereza (med kočniki). Tam zobnih oblog z nitko sploh ne moremo popolnoma očistiti. Zelo uporabne so tudi pri čiščenju okrog mostičkov, implantatov, fiksnega ortodontskega aparata in po operacijah dlesni.

Medzobno ščetko uporabimo tako, da jo narahlo potisnemo v medzobni prostor, pri čemer ne smemo občutiti nobene bolečine, nato pa jo izvlečemo in medzobni prostor je očiščen.

Ščetko splaknemo pod tekočo vodo in nadaljujemo s čiščenjem naslednjega medzobnega prostora. Zelo pomembno je, da uporabimo pravilno velikost medzobne ščetke, saj bi prevelika lahko povzročila poškodbo, premajhna pa ne bi »opravila svojega dela«.

Je potrebno zobe nitkati vsak dan?

Vsekakor je treba vsakodnevno očistiti stične površine sosednjih zob, saj se tudi tam nabirajo ostanki hrane in povzročajo zobno gnilobo. V ta namen uporabimo zobno nitko ali medzobne ščetke.

Ali lahko isto zobno nitko in medzobno ščetko uporabim večkrat?

Zobna nitka je namenjena enkratni uporabi in uporabljeni kos nitke se po uporabi zavrže, medtem ko je medzobna ščetka namenjena večkratni uporabi. Po vsaki uporabi jo splaknemo pod tekočo vodo in tako je uporabna do vidnih nepravilnosti na njenih ščetinah.