Fluoriranje zob

Fluorid je naravni mineral, ki ščiti zobe pred nastankom zobne gnilobe. Že desetletja je nepogrešljiv pri ohranjanju ustnega zdravja. Vgradi se v zobno sklenino in se bori proti bakterijam, ki škodujejo zobem in dlesni. S tem zavira nastanek zobne gnilobe ali kariesa. 

Fluoridi so še posebej koristni, če obstaja veliko tveganje za nastanek zobne gnilobe ali kariesa. Pomagajo varovati ustno zdravje otrok in odraslih. Pri večjem tveganju za nastanek kariesa priporočamo profesionalno fluoriranje zob v naši zobni ordinaciji.

Zdrav zob zobozdravstvene storitve

Nastanek zobne gnilobe ali kariesa zmanjšujejo preventivni ukrepi, med katerimi je uporaba fluoridov bistvenega pomena. Uporaba zobnih past s fluoridi je ustrezna in varna preventiva za vsakogar, saj pripomore k opaznemu znižanju obolevnosti za kariesom.

Poleg uporabe past s fluoridi doma se svetuje še ustrezna prehrana (zmanjšanje sladkorja in ostalih ogljikovih hidratov), redna ustna higiena in redni obiski pri zobozdravniku.

Nastanek kariesa najučinkovitejše preprečimo s ščetkanjem dvakrat na dan z zobno pasto s fluoridi, ki mu ne sledi izplakovanje z vodo.

Dejavniki, ki povečajo tveganje za nastanek kariesa, so naslednji: slaba ustna higiena, aktivni karies, več karioznih sprememb v zadnjem času, slaba prehrana in motnje prehranjevanja, neredni obiski pri zobozdravniku, ortodontska zdravljenja, izpostavljenost zobnih vratov, zmanjšanje izločanje sline ali suha usta, povečana uporaba alkohola.