Zdravljenje kariesa

Na začetku se karies pokaže kot bel madež na sklenini, ki ga nikakor ne moremo odstraniti s ščetkanjem in se ob pravočasnem ukrepanju lahko zaustavi. Takrat ni potrebno vrtanje zoba.

Kariozni proces se najpogosteje začne pojavljati na mestih, kjer so dobri pogoji za zadrževanje ostankov hrane in ki so manj dostopni za čiščenje. V primeru, da ga ne pozdravimo, karies napreduje v majhno luknjico v sklenini, ki postane temna oziroma rjavkasta. Slednje spremljajo bolečine v zobu in občutljivost zoba, hkrati pa se lahko pojavi tudi slab okus in zadah.

Ali karies prizadene vse ljudi?

Zobna gniloba je bolezen, ki jo povzročajo bakterije, ki se nahajajo v zobnih oblogah in s svojimi izločki raztapljajo trda tkiva – zob. V kolikor bolezen ni pravočasno odkrita, lahko napreduje in povzroči precejšnjo škodo na zobu. Vsekakor na pojav te bolezni vpliva vrsta hrane, ki jo uživamo (večje tveganje predstavljajo večji vnosi hrane bogate z ogljikovimi hidrati), seveda pa je glavni krivec za pojav zobne gnilobe neustrezna ustna higiena. Prizadene lahko torej vsakega od nas.

Ali lahko zobni karies preprečimo?

Zobno gnilobo ali t.i. karies lahko seveda preprečimo. Osnova za dosego tega cilja je redno in pravilno čiščenje zob vsaj dvakrat dnevno. Poleg uporabe običajne zobne ščetke, ki naj bo čim mehkejša, je obvezna tudi uporaba medzobnih ščetk in nitke, s katerimi očistimo medzobne prostore. Teh običajna zobna ščetka ne doseže. V kolikor uporabljate zobno pasto, naj bo takšna, ki vsebuje fluor. Vsekakor velja omejiti vnos zelo sladkih prigrizkov in pijač. Priporočamo tudi redne preventivne preglede na vsakih 6 mesecev in upoštevanje prej navedenih priporočil. V tem primeru se karies skoraj ne bi smel pojaviti, zagotovo pa ob tolikšni skrbi ne bo zelo napredoval.