Zdravljenje obzobnih tkiv

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv. Dokler je vneta samo dlesen, to imenujemo gingivitis, ko pa se vnetje razširi tudi na druga obzobna tkiva (koreninski cement, pozobnico in alveolno kost), govorimo o parodontitisu.

Je normalno, da moje dlesni krvavijo, ko si krtačim zobe in uporabljam zobno nitko?

Krvavitev dlesni nikakor ni normalna stvar, ki bi jo lahko prezrli. Vse prevečkrat nas krvavitve iz dlesni ne skrbijo dovolj. Prvi in nujen ukrep za odpravo krvavitve je poostrena higiena zob. Ker je krvavenje lahko začetni znak vnetja obzobnih tkiv – t.i. gingivitisa ali parodontalne bolezni, je smiselno opraviti pregled pri nas.

Zakaj moje dlesni krvavijo?

Za krvavitev dlesni obstaja veliko vzrokov. Krvavitev lahko povzročajo bakterijske, virusne in glivične infekcije, hormonske motnje (puberteta, bolezni ščitnice, nosečnost…), alergije, kemični vplivi, krvne bolezni, pomanjkanje vitamina C, nekatere sistemske bolezni, itd. Najpogostejša vzroka sta slaba ustna higiena in tvorba zobnega kamna. Če vam krvavijo dlesni, pomeni, da so vnete (gingivitis). Zdrave dlesni ne krvavijo. Poleg krvavenja so vnete dlesni tudi rdeče in otekle. Nezdravljeno vnetje dlesni lahko napreduje in prizadene tudi ostala obzobna tkiva (predvsem je nevarno, če prizadene kost, ki nudi oporo zobem, saj lahko le-ti zaradi tega začnejo izpadati). Vnetje obzobnih tkiv imenujemo tudi parodontalna bolezen. Zanjo je značilen pojav obzobnih žepov, neprijetnega okusa in ustnega neprijetnega zadaha, zobje lahko postanejo na videz daljši, občutljivi in se začno majati. Takšno vnetje lahko vodi v izgubo zob.

Ali lahko preveč intenzivno ščetkanje zob s pretrdo ščetko v nepravilnih smereh povzroči odmikanje dlesni?

Preveč intenzivno ščetkanje zob s pretrdo ščetko v nepravilnih smereh lahko povzroči umikanje dlesni. Dlesni se same ne bodo vrnile v začetni položaj, je pa možno to umikanje ustaviti. Vsekakor je smiselno uporabljati mehko zobno ščetko, ki jo je potrebno na pravilen način tudi uporabljati. Pri osvežitvi znanja pravilnega ščetkanja vam lahko pomagamo tudi v naši ambulanti.