Splošno zobozdravstvo

Splošno zobozdravstvo se ukvarja z zdravljenjem kariesa, izdelavo zalivk, koreninskim zdravljenjem zob in zdravljenjem obzobnih tkiv. Osnovni cilj splošnega zobozdravstva je doseči zdrave in funkcionalne zobe ter s tem lepši nasmeh.

Kako pogosto je potrebno obiskati zobozdravnika?

Pogostost obiskov pri zobozdravniku je odvisna od vsakega posameznika. Priporočamo obiske dvakrat na leto (torej na vsakih 6 mesecev), ob pojavu kakršnihkoli težav pa je seveda smiselno obiskati zobozdravnika pred potekom šestih mesecev.

Ali karies prizadene vse ljudi?

Zobna gniloba je bolezen, ki jo povzročajo bakterije, ki se nahajajo v zobnih oblogah in s svojimi izločki raztapljajo trda tkiva – zob. V kolikor bolezen ni pravočasno odkrita, lahko napreduje in povzroči precejšnjo škodo na zobu.

Vsekakor na pojav te bolezni vpliva vrsta hrane, ki jo uživamo (večje tveganje predstavljajo večji vnosi hrane bogate z ogljikovimi hidrati), seveda pa je glavni krivec za pojav zobne gnilobe neustrezna ustna higiena. Prizadene lahko torej vsakega od nas.

Ali lahko zobni karies preprečimo?

Zobno gnilobo ali t.i. karies lahko seveda preprečimo. Osnova za dosego tega cilja je redno in pravilno čiščenje zob vsaj dvakrat dnevno.

Poleg uporabe običajne zobne ščetke, ki naj bo čim mehkejša, je obvezna tudi uporaba medzobnih ščetk in nitke, s katerimi očistimo medzobne prostore. Teh običajna zobna ščetka ne doseže. V kolikor uporabljate zobno pasto, naj bo takšna, ki vsebuje fluor. Vsekakor velja omejiti vnos zelo sladkih prigrizkov in pijač.

Priporočamo tudi redne preventivne preglede na vsakih 6 mesecev in upoštevanje prej navedenih priporočil. V tem primeru se karies skoraj ne bi smel pojaviti, zagotovo pa ob tolikšni skrbi ne bo zelo napredoval.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja